۱۰) آسمان؛ ساختمان وارهای منسجم
از نگاه قرآن، آسمان همچون ساختمانی است که با قدرت و علم الهی بنا شده است و اجزاء و مصالحی دارد که هر کدام در جای مناسب خود قرار گرفتهاند و ارتباط محکم و استواری با یکدیگر دارند.وَالْسَّمَاءَ بِنَاءً (بقره/ ۲۲؛ غافر/ ۶۴٫ بنای آسمان در: شمس/ ۵؛ نازعات/ ۲۷ و ۴۷؛ نبأ/ ۱۲؛ ق/ ۶ نیز آمده است)؛ و آسمان را بنایى براى شما قرار داد.
دیدگاه مفسران
برخی از مفسران مراد از «بناء» را متصل کردن اجزای متفرق میدانند که باعث جمع شدن آنها و تشکیل یک شی واحد میشود. خداوند نیز همین کار را با ستارگان و سیارهها انجام داده است، به گونهای که هر کدام را در ارتباط و فاصله خاصی با دیگری قرار داده و بین آنها نوعی قدرت جذب ایجاد کرده است که مانع خروج آنها از مدارشان میشود و به این صورت آسمان را همچون بنایی مستحکم آفریده است.
عبدالرحیم ماردینی با اشاره به این نکته، آن را اعجازی علمی قرآن میداند و مینویسد:آیه ۲۲ سوره بقره به طبقات آسمان اشاره میکند که هرکدام همچون سقف و بنایی بر روی زمین قرار دارند و اجرام آسمانی در حالی که یکدیگر را جذب میکنند، در آن شناورند (مارینی، موسوعة الاعجاز العلمی فی القرآن، ص ۴۷).
بررسی و نقد
اگرچه لازمه تشبیه آسمان به ساختمان، وجود نیروهایی است که آسمان را همچون بنایی محکم، از فروپاشی حفظ کند، اما چون وجود این نیروها، به روشنی از آیات فهمیده نمیشود، نمیتوان آیه را در پی بیان آن دانست و به دلیل نبود معیار اوّل، ادعای اعجاز در اینباره اثباتپذیر نیست.
منبع : مجله قرآن و علم شماره ۷
ویرایش و انتخاب : www.nasr19.ir